Monday, September 26, 2016

A fülpiszkáló pálcikára ragadt anyag nem csak kosz, fülzsír és testnedv keveréke. Rengeteget elárul füleink és egészségünk állapotáról. Fülpiszkáló kisokos következik!

Ismerjük el őszintén, a fülünk tisztításakor aligha vesszük szemügyre, hogy mi is ragad pontosan a fogpiszkáló pálcikák aprócska vattakorongjára.

Pedig a kipiszkált anyag árulkodó lehet, és konkrét betegségekre is utalhatnak, ha tudunk olvasni benne.

Vízszerű, zöldes árnyalattal

Ha ilyet látunk a fülpiszkáló végén, nem kell túlságosan megijednünk. Ez valószínűleg a fokozott verejtékezés, vagyis izzadás eredménye.

Amikor izzadunk, azt a testünk különböző pontjain tesszük. Időnként ezek az izzadtság cseppek lejutnak a fül bőrén át a fülbe is, ahol összegyűlve egy vizenyős, zöldes állagú anyagot hoznak létre.

Száraz, ragadós

Ha száraz, ragadós a fülzsírunk, annak pusztán elsősorban genetikai okai vannak. Kevesen tudják, de a Japánoknak, és az Afrikában élő népeknek szárazabb a fülzsírjuk, míg az Európai embereknek ragadósabb, nedvesebb, mint a viasz.

Mindennek az az oka, hogy az emberek füle különböző módokon reagált a más és más éghajlati viszonyokhoz és környezethez.

Kellemetlen szagot áraszt

Ha a fülpiszkálók erősen kellemetlen szagot árasztanak, akkor valószínűleg valamilyen bakteriális eredetű fertőzésünk van, de számolnunk kell akár azzal is, hogy a fülünk belső részei sérülhettek, és ez okozza a furcsa tünetet.

A krónikus középfülgyulladás tipikus esete lehet, hogy a fülünkből kellemetlen szagú váladék szivárog.

Ha szivárog

Ha a fülünkből jelentős ennyiségben és rendszeres időközönként szivárog a kellemetlen illatú váladék, akkor nem árt, ha felmerül bennünk a koleszteatómás középfülgyulladás gyanúja.

Ez a betegség tulajdonképpen egy ciszta kialakulása a fülben, a dobhártyánál. Ha ne kezelik, hosszútávon halláskárosodás is felléphet.

Ha egyáltalán nincs semmi

Előfordulhat, hogy a fülpiszkáló pálcikáink rendszeresen tiszták maradnak tisztítás után. Ez egy igen érdekes és ritkább jelenség gyanúját kelthetik fel, melynek még ma sem teljesen érti az orvostudomány a kialakulásának okát.

Ebben az esetben a fül valamilyen oknál fogva nem termeli meg a fülzsírnak nevezett speciális viaszréteget a felületén, hanem a fül belsejében gyűlik össze. Ez később komolyabb szövődményekhez vezethet, valamint állandó fejfájáshoz.

Ha darabos

Ha a fülzsírod darabos és egyenetlen, nem kell megijedned. Ez azt jelenti, hogy csak öregszel, de nem utal semmiféle betegségre. Olyan ez, mint a jó sajton megjelenő nemes penész.

Elsőre riasztó, de valójában teljesen ártalmatlan, és a korral jár!

Láthatjuk tehát, hogy a fülünkből távozó zsír színe és állaga rengeteg mindent elárul nem csak fülünkről, hanem szervezetünk állapotáról is.

Érdemes tehát időnként szemügyre venni azt, hogy mi is van azon a bizonyos pálcikán fültisztítás után.

egészség betegségek


Megtekintések száma: 19201


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet