Monday, October 10, 2016

Has puffadás mindenkit gyötört már egyszer az életben. De vajon tudod, hogy mi okozhatja, és pontosan mik a tünetei? És azt, hogy bizonyos esetekben komoly betegséget jelezhetnek előre?

Manapság a haspuffadás egyre több embert érint. Egyes szakemberek már-már népbetegségnek kiáltották ki egyes országokban.

Szerencsére azonban nem egy halálos vagy egy súlyos betegségről van szó, azonban érdemes odafigyelned magadra, ha gyakran puffad fel a hasad!

Furcsa tünetek

A haspuffadásnak bár jól felismerhetőek a tünetei, olykor mégsem teljesen egyértelmű számunkra, hogy ezek valóban tünetek, vagy csak egyszeri, véletlenszerű dolgok.

Van néhány olyan egyértelműen és jól megkülönböztethető tünet, melyek arra utalnak, hogy erősebb haspuffadásunk lehet:

  • Gyakori böfögés.
  • Gyakori bélszél.
  • Kellemetlen/telt érzés a hastájékon.
  • Hasi felfúvódás/fájdalom bizonyos esetekben.

Ezek, ha külön-külön jelentkeznek, nehéz észrevenni őket mint tünet, ezért sokan nem is veszik komolyan, ha gyakrabban böfögnek, vagy sűrűbben szelelnek.

Ilyenkor mindig az ételre fogjuk a dolgokat, holott lehet, hogy a haspuffadás enyhe tüneteivel találkoztunk.

Kiváltó okok

Ha a kiváltó okokról beszélünk, szintén nincs könnyű dolgunk, de sokszor még az orvosunk sem tud azonnal rájönni az okára. Pedig ha nincs megszüntetve az ok, akkor a probléma sincs megoldva, és időről-időre elő fog jönni.

Külön érdekesség, hogy akár pszichés eredete is lehet ennek a betegségnek. Ha ugyanis stresszelünk, és nagyon idegesek vagyunk, gyakrabban kapkodunk levegőért, így fokozzottan nyeljük a levegőt, ami később haspuffadásként köszön vissza.

A cukorbetegség is egy lehetséges kiváltó oka lehet a puffadásnak. A betegség súlyosan károsíthatja az emésztőszervek idegrendszerét is, ennek eredményeképpen kialakulhat az úgynevezett diabeteses gastroparesis.

Ez pedig nem más, mint a gyomor működésére jellemző egy krónikus mozgászavar, ami leginkább a szilárd ételek fogyasztása utáni elhúzódó ürülést jelenti, miközben mechanikus akadály nem mutatható ki.

A sietős ivás és evés is okozhat erősebb puffadást, ugyanis ha kapkodva vesszük magunkhoz az ételt, az semmilyen szempontból nem egészséges. A gyors és kapkodó evés nem csak hizlal ugyanis, hanem megterheli a gyomrunkat, ami puffadással reagálhat.

Lehet még bizonyos esetekben az ételeket okolni. Nagy gáztartalmú vagy nagymértékű gázképződéshez vezető élelmiszerek, pl. a szénsavas italok, bab, karfiol gyakran okoznak puffadást.

Kezelési lehetőségek

Nem kell megijednünk ha gyakran van haspuffadásunk de érdemes kivizsgáltatni a jelenséget, mert akár komoly betegséget is jelezhet.

Amennyiben a felsorolt nőgyógyászati problémák közül bármelyik panasz jelentkezik, melyet haspuffadás, emésztőszervi tünetek kísérnek, minden esetben indokolt nőgyógyász felkeresése és vizsgálatok elvégzése.

Külön kiemelendő a petefészekrák, mely nagyon alattomos daganatféleség. Jellegzetes tünete nem igazán van, inkább az előrehaladottabb szakban bizonytalan hasi panaszok jelentkezhetnek.

egészség betegségek


Megtekintések száma: 17561


Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet